KÉPEK, RAJZOK, TERVEK ÉS VÉLEMÉNY A FÜZÉRI VÁRRÓL OLTAY PÉTER A 2009-ES FÜZÉRI ÉPÍTÉSZETI KONFERENCIÁN ELHANGZOTT ELŐADÁSÁNAK A KÉPEI SEGÍTSÉGÉVEL

AZ ALSÓ VÁR HELYREÁLLÍTÁSÁNAK TERVEI
2006.

TERVEZŐ:
OLTAY PÉTER
OKL. ÉPÍTÉSZMÉRNÖK
KUTATÓ.
SIMON ZOLTÁN
RÉGÉSZ
 
 
A képekre kattintva egyenként megnézheti nagyobb méretben is!
 
A képek Oltay Péter előadásának az illusztrációi voltak. A képeket a tervről a tervező készítette.AZ ALSÓ VÁR REKONSTRUÁLT ALAPRAJRA. KÉSZÍTETTE OLTAY PÉTER ÉPÍTÉSZ TERVEZŐ. A KAPU MELLETT AZ ŐRÖK TARTÓZKODÓJA LÁTHATÓ, MELLETTE GAZDASÁGI HELYISÉGEK. A BAL OLDALON EGY PINCE ÉPÜLETE LÁTHATÓ. A KAPU ELŐTT FELVONÓHÍD ÉS VEREM LEHETETT.

E REKONSTRUKCIÓ TÁVLATI KÉPE. EZEN LÁTSZIK, HOGY EGYSZERŰ ÉPÜLETEK ÁLLHATTAK A VÁRFALHOZ TÁMASZKODVA. A TERVEZŐ FELTÉTELEZÉSE SZERINT A FELSŐ VÁRBA A GYALOGOS FELJÁRAT MELLETT EGY CSÚSZDA-SZERKEZET IS LEHETETT.

A KAPU ÉS ELŐTTE A FELVOHATÓ HÍD. MINDEN BIZONNYAL VOLT EGY FIX RÉSZE ÉS EGY FELHÚZHATÓ ELEME. AZ ÉPÜLETEK A KAPUŐRÖK HELYISÉGÉTŐL ELTEKINTVE VALÓSZINŰLEG KŐ ALAPRA ÉPÍTETT FA ÉPÜLETEK VOLTAK.

A VÁRFAL FELTÉTELEZETT KERESZTMETSZETE. SAJNOS ERRŐL SEMMILYEN ADAT NEM MARADT FENN. ANALÓGÁKAT KELL SEGÍTSÉGÜL HÍVNI.

A REKONSTRUKCIÓ FELÖLNÉZETI LÁTVÁNYRAJZA. . A KIALAKULÓ "VÁRUDVAR" LESZ A LÁTOGATÓK FOGADÓ UDVARA. PORTA, JEGYÁRÚSÍTÁS, BÜFÉ, VIZES HELYISÉGEK.. AJÉNDÉKTÁRGYAK IS VÁSÁROLHATÓK MAJD EBBEN A KIS UDVARBAN. LESZ LEHETŐSÉG PIHENNI, ÜLDÖGÉLNI.

AZ ALSÓVÁR LÁTVÁNYTERVE A VÁRBA FELVEZETŐ LÉPCSŐVEL. A VÁRFAL EGYSZERŰ, JELZÉS SZERŰ.

A VÁRKAPU FELŐL AZ ALSÓ VÁR KÜLSŐ NÉZETE.

A BEJÁRAT MELLET KIALAKULÓ FOGADÓ ÉPÜLET ALAPRAJZA. PORTA, BÜFÉ, FEDETT FOGYASZTÓ TÉR ÉS MELLETTE WC-CSOPORT..

A FOGADÓ ÉPÜLET HOMLOKZATI NÉZETE. AZ ÉPÜLETFÁBÓL KÉSZÜL FÉM LEMEZ TETŐFEDÉSSEL.

A FOGADÓ ÉPÜLET HOSSZANTI METSZETE. AZ ÉPÜLETBEN A LEJTŐS TEREP MIATT ELTOLT PADLÓSZINTET KELL KIALAKÍTANI.

A FOGADÓ ÉPÜLET KERESZT IRÁNYÚ METSZETE.

A KAPU KIÁSOTT KŐ ELEMEI ÉS A RÉSZLETEK FELMÉRÉSI RAJZA.

A KAPU KIÁSOTT KŐ ELEMEI ÉS A RÉSZLETEK FELMÉRÉSI RAJZA.
A KAPU KIÁSOTT KŐ ELEMEI ÉS A RÉSZLETEK FELMÉRÉSI RAJZA.

A KÖVEK FELHASZNÁLÁSÁVAL REKONSTRUÁLT KAPU. MINT LÁTSZIK, A FENNMARADT ELEMEKBŐL PAPÍRON KÉTFÉLE MÉRETŰ KAPU RAKHATÓ KI. MAJD A HELYSZÍNI ILLESZTÉS SORÁN FOG A VÉGLEGES KAPUMÉRET KIALAKULNI.
A VÁR LTÁVLATI KÉPÉBE BEMONTÍROZOTT ALSÓVÁR VÁZLATOS LÁTVÁNYTERVE. A KÉPEN LÁTSZIK, HOGY AZ ALSÓ VÁR FÖLÖTT A FÁKAT KI KELL MAJD VÁGNI. A VÁRAK MELLETT EGYÉBKÉNT SOHA NEM HAGYTÁK MEG AZ ERDŐT, LEGELTETETT GYEP VETTE A VÁRAT KÖRÜL.
.